Juli 2014
Der er mange gæster ved tapetet. Mange følger broderiet. Af og til kan vi høre os selv gentage fortællingen, men vi bestræber os på at variere og tage udgangspunkt i gæsternes baggrund. Vi brodøser supplerer hinanden med information, og mange er de gange, vi viser tapetet. De fleste gæster vil gerne slippe for at stå på hovedet, så vender vi tapetet.
Vi deltager ikke ved Kirsebærfestivalen i år.
Vi syr både tirsdag og onsdag hele sommeren.
De engelske foldere er sluppet op. Vi har fået en donation til nye engelske foldere. De forventes at være klar denne måned.
Museets skattejagt har en post i tapetrummet. Spørgsmålet er, hvilken slags stof, Ladbytapetet bliver syet på. Det er interessant at høre børn og voksne tale om det. De voksne er hurtige til at svare, men får børnene lov til at tænke selv, er de gode iagttagere. Ofte finder de frem til det rigtige svar ved at se og røre ved de små prøver, der hænger ved posten. Mange børn kender ikke hør som garn/stof, men som udsagnsordet ”hør”. Vi er glade for den rigtige silkeorm og for den håndspundne silke.
Hørmarken hungrer efter vand, og indimellem må vi vande lidt. Men hørren blomstrer og klarer sig.
Juni 2014
Besøg af journalist og fotograf i forbindelse med en artikel til Ældre Sagen NU.
Vikingemuseet er en del af det område, der er udpeget som et muligt depot for atomaffaldet fra Risø. I den forbindelse har museet ønsket at markere en modstand. Gudrun Heltoft har tegnet et Atom-tapet og brodøserne syr det. Vi har fået tilladelse til at bruge Troels Triers atom-fisk på tapetet. Der var et kort indslag om atomtapetet i TV2-nyhederne.
En ellers god og velbesøgt dag ved tapetet endte trist d. 25.. Langhuset i Bytoften, Langeskov brændte ned til grunden. Det havde ikke umiddelbart sammenhæng med tapetet, men brodøserne har været på tur dertil på vor jagt efter viden om vikingetiden.
Fortids – nutids – og fremtids burgere serveres altid den sidste søndag i hver måned. De fleste smager og foretrækker fortid, som det kunne være i vikingetiden eller fremtid, som er pille-burgere.
Maj 2014
Vi har lavet en oversigt over Ladbytapetet i medierne. Det blev en lang liste.
Fællesbroderiet med bayeuxsting i udstillingen bliver ordnet hver uge. Der er altid syet lidt nyt, men det er svært uden vejledning.
Et motiv fra Ladbytapetet, skibet på langfart – pryder forsiden af ”Forår på Østfyns Museer 2014”, og det er ligeledes på forsiden af Vikingemuseet Ladbys nye folder.
Der er fremstillet badges med teksterne ”Byens Bedste brodøser” og ”Tapet-Tøserne”.
Hørmarken trives fint.
April 2014
Tapettegningerne er udstillet ved Lions Forårsudstilling. Brodøserne syr på prøveklude. Der er en fribillet samme weekend til et besøg på museet, hvor tapetet hænger.
Anette fortalte om udstillingen i kælderen, om skibet, maleriet, filmen, træskærerarbejdet og især om de dragter, hun har syet til begravelsesfølget og trællen. Men først lærte vi madmor, arvtageren, smedens datter, Lillepigen, Lillemand og trællen at kende. Det var et kærkommet indblik i den lange proces med plantefarvet stof, tilskæring, håndsyning, smykker og pynt. Ved selvsyn opdagede vi under kofter og skørter, at det er rigtige dragter.
Vi fejrede de sidste plantefarvede bundter garn og plantefarversken.
Besøg af Josefine Ottesen i forbindelse med hendes bog ”Helgi Daner”. Vi deltager ved Holger Danske Festivalen i Nyborg og med et broderi-tilbud til bibliotekerne på Fyn til efteråret.
I forbindelse med udstillingen ”NÅL OG TRÅD – at sy et Ladby tapet” blev en lille hørmark anlagt og hegnet.
Marts 2014
Som et forsøg havde museet arrangeret to søndage med introduktion til udstilling, tapet og smagsprøver. Vi formoder, at der var 20-30 ekstra gæster hver søndag, og at mange lagde vejen forbi pga. tilbuddet.
Vi er begyndt at sy prøveklude og konturer på de sidste to afsnit, ”Tidens gang” og ”Nye tider”.
Gudrun er færdig med at tegne midterfortællingen på tapetet.
Anette har farvet de sidste bundter garn. Det var grå nuancer farvet med galæble.
I marts slutter syskolen i Kerteminde Kino. Interessen har været svingende, fra ingen deltagere til fire, som kørte fra Århus for at lære at sy. Nu holder syskolen ferie, men fremover kan man købe en sypose på museet og efter aftale få vejledning der.
Februar 2014.
På den sidste søndag i februar, hvor også drengene syede sejl i kælderen, var der rigtig mange gæster – over 180. På de fire timer var der fyldt i tapetrummet, indimellem også for tæt.
Vi var en del i avisen.
5. februar var der generalforsamling i Ladby Tapetlaug.
Udstillingen ”NÅL OG TRÅD – at sy et Ladbytapet” blev åbnet d. 7. februar og varer året ud. Med 53 gæster gennem tælleapparatet blev rummene fyldt. Gæsterne fik et par taler, tid til at kigge, snakke og røre. Udstillingen er bygget op omkring skæbnegudinderne Urd, Verdande og Skuld, som repræsenterer fortid, nutid og fremtid. I det aktive midterfelt er der 4 rum, uld, plantefarvning, hør og Ladbytapetet. I det sidste felt kan gæsterne male på en tegning og prøve at sy med Bayeuxsting.
Inspireret af de tre tider var der en mundsmag på burgere fra år 925, 2014 og 2925. Vikingetidens burger var brød bagt med valle, rug og byg, kogt gris, kål, sennep og skyr. ”Gør KÅL på SæhrimnerKÅL”. Nutidens burger var som på en burgerbar med titlen ”BRODØSERNENES BURGER ER BARE BEDST” og endelig var der fremtidens pillemad i bogstavelig forstand.
Mange gæster havde lyst til at dvæle ved udstillingen.
I forbindelse med udstillingen vil der resten af året være brodøser ved tapetet den sidste søndag i hver måned.
Januar.
Vi brugte tid på at gøre tapet-rummet færdigt. Nu er tegningen og den farvelagte kopi med afsnitsoverskrifter sat op. Alle brodøser er repræsenteret på væggen med en eller flere prøveklude. Den gamle drageudstilling lukkede, derefter blev den nye bygget op.
November & december 2013.
Tapetets fødselsdag gik til Lundsgaardskoven. Med sang, flag, lys, leg, chokolade og kager, taler og gaver fejrede vi med manér den store dag, hvor vi tog de første sting på det første tapet for to år siden. Overraskelsen var Rudolf Juel fra Lundsgaard, som fortalte om egetræerne.
Der var inspirationsmøde om udstillingen ”NÅL OG TRÅD – at sy et Ladbytapet.”
Vi fortsætter med at være ved tapetet hver onsdag eftermiddag.
Som noget nyt vil vi også være ved tapetet den sidste søndag i hver måned fra kl 12 til 16.
Vi holdt 14 dages juleferie.
Der er kommet to nye sy-opgaver, det er motiver fra Bayeuxtapetet med ankre som Ladbyskibets.
Fra vor snak undervejs: Der blev talt om friser. Lige nu er vi på ideplanet. Kunne træernes kroner gå helt op i øverste frise og således danne naturlige skel? Er det en ide at sy friserne med få farver? Under ”Tidens gang” kunne der være en tekst startende med runer og følgende årenes retskrivning og skrivemåde. Overordnet skal friserne vise glimt fra verdenshistorien og danmarkshistorien med hverdagens menneskeliv som det bærende.
